
In deze aflevering legt Jannetta uit wat het verborgen gebrek is en wie er aansprakelijk.
Een verborgen gebrek is een gebrek aan het huis wat je niet met het blote oog kunt zien. Stel je komt na de koop van een huis achter een verborgen gebrek, wat doe je dan en wie is er aansprakelijk?
Verkoper heeft mededelingsplicht
De verkoper moet vertellen wat er met het huis aan de hand is, zowel de positieve als de negatieve dingen. Enkele voorbeelden zijn: lekkage, asbest en problemen met vloer en dak.
Koper heeft onderzoeksplicht
Als je een huis gaat kopen moet je je goed verdiepen in het huis. Bij een ouder huis is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Je aankoopmakelaar kan je hier bij adviseren.
Praktijk
Als koper loop je door het huis en je ziet een kring op het plafond. Je vraagt aan de verkoper of er een lekkage is. De verkoper zegt dat er ooit een lekkage is geweest, maar dat het is gemaakt. Als koper denk je dan dat het klaar is. Nou blijkt dat als je eenmaal woont dat het helemaal niet opgelost is. In dit geval kun je de verkoper aansprakelijk stellen.
Wonen in het verkochte huis
Als je in het huis hebt gewoond wat verkocht is, dan weet je wat er mis met je huis is. Je kunt dan bijvoorbeeld niet zeggen dat je niet wist dat de kraan in de badkamer lekt. Als een verkoper niet in het huis heeft gewoond, kan deze een aparte clausule in de koopakte opnemen. De verkoper kan dan niet aansprakelijk gesteld worden voor gebreken die je pas merkt bij gebruik.
In het artikel is onder het kopje ‘Praktijk’ vermeld dat je verkoper aansprakelijk kunt stellen indien een verkoper stelt dat er een lekkage was, maar dat dat inmiddels is opgelost. Let wel: in de praktijk is het meestal niet mogelijk dit soort, veelal mondelinge, mededelingen van verkoper aan te tonen.
Laat daarom verkoper op schrift garanderen dat het huis vrij is van lekkages.
Zie ook:http://www.verborgen-gebreken.net/
Dank voor de aanvulling, Edwin!